Why we say NO to Black Friday - and what we do instead

Waarom we NEE zeggen tegen Black Friday - en wat we in plaats daarvan doen

Zwart wat?

Jarenlang hebben veel bedrijven deelgenomen aan Black Friday: het enigszins angstaanjagende evenement waarbij consumenten worden aangespoord om goederen te kopen die ze waarschijnlijk niet nodig hebben, tegen hoge kortingsprijzen. Voor velen is Black Friday het begin van hun kerstinkopenseizoen. Het evenement is overgekomen uit Amerika en valt net na de belangrijkste feestdag in de VS; Dankzegging. Hier in Europa is het vandaag 25 november Black Friday.

Consumeren

Nooit eerder was consumptie zo ingeburgerd in onze samenleving. We willen meer, meer en meer! Het doel van Black Friday is om de consumptie naar een extreem niveau te tillen. Vanwege de zware reclame die een beroep doet op onze angst om iets te missen - de angst dat als we het NU niet krijgen, we een geweldige deal mislopen - kopen we uiteindelijk onnodige dingen. Dit gaat ten koste van mensen en de planeet, waardoor producenten worden aangemoedigd om te bezuinigen en er alles aan te doen om de kosten van goederen laag te houden. Black Friday is onhoudbaar en het is tijd dat het verdwijnt. Gezamenlijk moeten we ons meer bewust zijn van wat we kopen .

Groene vrijdag

Green Friday is het tegenovergestelde van Black Friday. Het gaat erom een ​​stap terug te doen en te kijken naar wat we consumeren en hoe we duurzamer kunnen zijn. Het gaat erom na te denken over de invloed van de keuzes die we maken op onze natuurlijke omgeving. Het gaat om bewust consumeren.

Wij steunen dit initiatief! Niet omdat we mensen een schuldgevoel willen aanjagen, maar om het bewustzijn te vergroten dat overconsumptie niet de juiste weg is.

Wat K&J doet

K&J is al jaren bezig met duurzaamheid. Klimaatverandering is echt en het valt niet te ontkennen dat we allemaal een rol moeten spelen om dingen op te lossen.

Maar de last valt (en mag) niet exclusief op de schouders van de consument. Ook bedrijven moeten op de 'going green'-trein springen. Iedereen moet bijdragen, anders komen we nooit waar we heen moeten.

Hieronder zie je hoe we het idee van Green Friday steunen (vandaag en elke dag) en hoe je mee kunt doen:

 • Onze riemgarantie van 10 jaar
 • Vandaag lanceren we onze 10-jarige riemgarantie . Omdat we zeer loyaal zijn aan onze producten en we de Italiaanse topkwaliteit van deze banden kunnen garanderen, hebben we een garantie van 10 jaar gelanceerd. Hierbij heb je 10 jaar garantie op elke K&J riem die je bezit of net hebt gekocht. Als er een defect aan de riem is, repareren we deze. Als reparatie niet mogelijk is, krijgt u van ons een nieuwe riem.

 • Huren bij Dressr

 • Momenteel werken we samen met Dressr, een designerverhuurplatform voor kleding en accessoires. Via Dressr kun je eerdere K&J collecties huren met een maandlidmaatschap of voor een speciale gelegenheid. Dressr werkt alleen met bewuste makers en we zijn zo trots om deel uit te maken van hun reis. Hun duurzaamheidswaarden zijn volledig in lijn met de onze en hun visie op een meer circulaire, duurzamere modetoekomst is behoorlijk krachtig. Als dit klinkt als iets waarin u geïnteresseerd bent, zult u blij zijn te weten dat Dressr een maand GRATIS aanbiedt op al hun huurabonnementen van 3 maanden.

   

 • Lokale productie

 • Betrouwbare, duurzame partners zijn belangrijk - niet alleen op Green Friday, maar altijd.
  Onze maker-partners zijn gevestigd in België en Italië. We kiezen deze partners niet alleen vanwege hun uitzonderlijke kwaliteit, maar ook vanwege hun geweldige communicatie, toewijding aan duurzame productie en het feit dat ze lokaal zijn. Bij K&J kan je ALTIJD rekenen op lokale, duurzame productie.

 • Upcycling en herbruikbaarheid

 • K&J staat altijd open voor verandering. Met onze ruimdenkende workflow zijn we altijd op zoek naar nieuwe manieren om te creëren en samen te werken, met zowel bedrijven als liefdadigheidsinstellingen. Enkele manieren waarop we hebben samengewerkt om de ongebruikte voorraad te vergroten, zijn:

  De CLINCH-collectie
  Eerder dit jaar werkten we samen met CLINCH om een ​​tas te maken die volledig is gemaakt van onverkochte zijden sjaals uit een eerdere K&J-collectie. Bekijk hier de Clinch X K&J Koekjestas.


  Organisatie Belgen voor Oekraïne

  In 2022 hebben we een deel van onze voorraad gedoneerd aan een organisatie die vluchtelingen uit Oekraïne heeft geholpen

  Verspil niet wil niet
  Elk jaar produceren we een klein assortiment upcycled producten gemaakt van ongebruikte of hergebruikte stoffen van eerdere collecties. In het verleden waren dit kussens, plaids en sjaals - houd je ogen open voor toekomstige goodies!

  Voorraad verkoop

  Elk jaar proberen we een stockverkoop te houden. Dit doen we om ons afval te verminderen. Na enkele jaren in onze voorraad, verzamelen we eerdere items en kunnen we deze items voor een lagere prijs verkopen. Dit jaar organiseren we op vrijdag 2 en zaterdag 3 december een stockverkoop in Gent . Volgend weekend organiseren we er nog een in Antwerpen . Deze vindt dus plaats op vrijdag 9 en zaterdag 10 december en gaat volgende week weer door. Deze vindt plaats van 12 t/m 16 december.

  Zoals je kunt zien, KUNNEN dingen anders zijn. Bij K&J zijn we tegen overconsumptie, fast fashion en Black Friday. Hopelijk kunnen we met een Groene Vrijdag allemaal een klein beetje bijdragen aan het behoud van onze natuurlijke omgeving.

  Fijne groene vrijdag!

  Meer weten over slow fashion? Lees onze eerdere blogs .

  1 van 3