Cousy: The family knitwear studio

Cousy: De breistudio voor het hele gezin

30 minuten ten zuidoosten van Gent met de auto, verscholen achter een flitsende BMW-dealer in Zottegem ligt een weinig bekend Belgisch modegeheim. Dat geheim is Cousy , de gebreide kledingstudio in familiebezit die verantwoordelijk is voor de productie van enkele van de meest gewilde gebreide kleding van België.

Cousy is al bijna 15 jaar de breiwerkpartner van Kate & Jules en om de Fashion Revolution Week te vieren leek het ons leuk om eens te kijken naar het hart en de ziel achter het merk Cousy en hoe zij zulke hoogwaardige breiwerk voor ons produceren (en vele anderen) elk seizoen!


Opgericht door familienaamgenoot Hector Cousy in 1920 , is Cousy nu een van de weinige lokale breigoedfabrikanten die nog over zijn in de eens zo productieve Belgische breigoedscene, waarvan de achteruitgang grotendeels kan worden toegeschreven aan afnemende financiële opbrengsten als gevolg van het uitbesteden van producties door modehuizen. naar goedkopere arbeidscentra in Azië en andere delen van Europa.

De studio wordt beschreven als een 'bolwerk' van de Belgische brei-industrie, die de internationale trends tegengaat door alleen grotere productieruns uit te besteden en een groot deel van de kleinere, beperkte producties in eigen beheer te houden. In een fast-fashion-omgeving waar ontwerpers moeite hebben om toegang te krijgen tot betaalbare lokale productie, heeft deze praktijk Cousy onderscheiden, waardoor kleinere ontwerpers volledig toezicht op de productie hebben, waardoor afval en transportemissies in het proces worden verminderd.

“Gebreide kleding draait om gevoel, zachtheid… dus het is zo’n luxe om in mijn auto te kunnen springen, naar Cousy te kunnen gaan en de breiproeven persoonlijk te kunnen controleren.”

- Catherine Standaert, K&J Ontwerper & Eigenaar

Onder het toeziend oog van Hectors kleinzoon André, en uiteindelijk ZIJN zonen Ludo & Wim, bloeide Cousy op in de jaren na de Tweede Wereldoorlog en werd hij een 'go-to' voor hoogwaardige, impactvolle stukken.

Toen de kosten voor het runnen van een breigoedbedrijf van hoge kwaliteit begonnen te stijgen en bekwame professionals steeds moeilijker te vinden waren, begon Cousy te investeren in hun eigen mensen, door hun teams van binnenuit op te leiden tot meesters in hun vak - een praktijk die nog steeds voortduurt.

In 2022, met Trees Cousy aan het roer en meer dan vijf generaties aan industriële expertise onder zijn riem, bloeit de studio met een klantenlijst vol gevestigde en opkomende ontwerpers, waaronder Dries Van Noten , Walter Van Beirendonck , Yohji Yamamoto (en zijn Adidas Y-3- samenwerking)... en wij!

Hoe het werkt

Elk seizoen gaat Kate & Jules-ontwerpster en oprichtster Catherine Standaert met het Cousy-team om tafel om te kijken naar concepten voor de komende collectie.

Als eerste op de agenda staat garen. Gebreide kledingstukken van K&J staan ​​bekend om hun kwaliteit en ervoor zorgen dat het juiste garen voor elk stuk wordt gekozen, is een cruciaal onderdeel van Kate's proces. Het Cousy-team zorgt ervoor dat het garen intern kan worden verwerkt en onderhoudt de garenvoorraad van K&J en werkt samen met ons om waar mogelijk garen uit eerdere collecties te hergebruiken - hier is geen verspilling!

Zodra de garens zijn gekozen, worden patronen geselecteerd uit Cousy's uitgebreide bibliotheek met breiprogramma's (voornamelijk wiskundige formules die worden gebruikt om breipatronen digitaal te genereren) als inspiratiebron. Vanaf hier ontwikkelen Kate en het programmeerteam een ​​nieuw programma, waarbij ze spelen met kleurvariatie, breidikte en patroonplaatsing om een ​​eerste digitaal prototype te creëren. Digitale breisoftwareBreipatronen-uit-Cousy-bibliotheek

Vervolgens wordt het digitale prototype op de breivloer omgezet in een fysiek prototype. Cousy gebruikt enorme, ultramoderne computergestuurde breimachines om hun stukken te maken, maar veel van de afwerkingen worden later in het proces met de hand gedaan.

Cousy-brei-vloermachines

Als Kate blij is met het prototype, het teamwerk met speciale was- en droogtechnieken die het kledingstuk een andere look of feel geven, afhankelijk van het soort afwerking dat we zoeken. Dan is het tijd voor de laatste hand: eventuele knoopdetails, met de hand gestikt of extra applicaties die allemaal met de hand worden gedaan in de productieafdeling van de studio. Op dit punt gaat het kledingstuk in productie, waarbij het Cousy-team alle afwerkingsdetails, etikettering en verpakking in eigen beheer verzorgt.

Naai-Kate-en-Jules-labels-op-gebreide kleding

En voilà: wij halen de stukken op en zorgen ervoor dat ze in de handen van onze geweldige klanten terechtkomen!

Waarom wij voor Cousy kiezen

Voor ons is Cousy een verlengstuk van de familie Kate en Jules. Zij zijn onze medewerkers en veel van hun medewerkers, waaronder Philippe, Pierre, Nadine, Fien, Viviane en Griet, zijn door de jaren heen een integraal onderdeel van onze collecties geweest.

Het vermogen om toezicht te houden tijdens het ontwerpproces is van onschatbare waarde. Voor slechts de prijs van een kort tripje naar Gent kan Kate tijdens het hele proces veranderingen doorvoeren en haar visie op een stuk verfijnen totdat het precies goed is.

Een van de werkelijk bijzondere dingen van Cousy is hun vermogen om bijna elk idee werkelijkheid te laten worden. Op de breivloer is alles mogelijk en het team doet er alles aan om de visie van een ontwerper tot leven te brengen. Wil je een gebreid badpak? Ze hebben het gedaan. Heb je een kledingstuk nodig dat is gemaakt van een bijna onnaaibare glow-in-the-dark-draad? Ze hebben het gehaald. Dat soort creatieve vrijheid is bijna onmogelijk te bereiken met uitbestede productie, vooral voor kleine ontwerpers zoals wij.

Naast de creatieve vrijheid van het werken met Cousy is er ook de ethische invalshoek. Met hun hulp kunnen we onze garenvoorraad effectiever beheren, waardoor de verspilling van onze collecties drastisch wordt verminderd. Lokaal produceren betekent ook dat we de schadelijke transportuitstoot verminderen en er trots op kunnen zijn dat we de lokale Belgische economie ondersteunen en investeren in de toekomst van opkomende breiprofessionals.Naast Cousy werken we samen met andere producenten lokaal in Europa om onze seizoenscollecties te creëren. In de toekomst zullen we meer delen over deze ongelooflijke producenten, maar voor nu willen we iedereen bij Cousy hartelijk bedanken voor alles wat ze doen.


Weet dat wanneer u een kledingstuk van K&J koopt, u ​​iets koopt dat is geproduceerd door meer dan 4 generaties familie-expertise - dat is iets om trots op te zijn!

1 van 3