Fast fashion needs to go

Fast Fashion moet verdwijnen

Fast fashion is gevaarlijk.

Kleding wordt razendsnel gemaakt, waardoor in een mum van tijd een hele collectie ontstaat. T-shirts en jurken worden verkocht voor drie euro en jeans gemaakt voor vijf euro. Om de outfit compleet te maken, voeg je voor zeven euro nog een handtas toe. Hoe is dat mogelijk? Wat gebeurt er? Dit is snelle mode.

Snelle mode

Iedereen kent de term 'fast fashion' wel. Letterlijk vertaald is het 'snelle kleding'. Dit fenomeen is nog niet zo oud; het is ontstaan ​​in de jaren 70 toen de productie van kleding voor het eerst werd uitbesteed aan ontwikkelingslanden als China, Bangladesh, Myanmar enzovoort.

Fast fashion heeft een extreem korte doorlooptijd. Gewone labels hebben twee keer per jaar een collectie; een winter- en zomercollectie. De grote ketens, die verantwoordelijk zijn voor fast fashion, brengen in zes maanden meerdere collecties uit - soms meer!

Waarom niet?

Natuurlijk zou het leuk zijn om elke week een nieuwe collectie in de winkel te zien hangen, maar helaas is dit geen realiteit die zinnig is voor onze planeet. Hier zijn slechts drie redenen waarom fast fashion gevaarlijk is:

1. Gevaarlijke microtrends

Om een ​​constante markt voor kleding te garanderen, vertrouwen fast fashion-merken op het creëren van microtrends die mensen ertoe aanzetten om steeds meer te kopen. Dit zorgt voor koopdruk, vooral voor jongere, meer beïnvloedbare doelgroepen die proberen erbij te horen en modieus te zijn.

Deze drang naar microtrends resulteert in kleding van slechte kwaliteit, omdat de fabrikanten weten dat de artikelen maar zo lang mee hoeven te gaan als de trend.

2. Verontreiniging op schaal

Enorme CO2-uitstoot, veel waterverbruik en een enorme afvalberg - dat is de erfenis van fast fashion.

De textielindustrie is een van de meest vervuilende sectoren als het gaat om CO2-uitstoot. Om je een idee te geven; de textielindustrie is meer vervuilend dan al het lucht- en zeevervoer samen! Natuurlijk hebben we kleding nodig, maar niet zoals deze. Waterverbruik is ook een belangrijk onderdeel van de kledingproductie. Sommige t-shirts hebben ongeveer 2.700 liter water nodig om te produceren. Dit is geen gerechtvaardigd aantal als dat T-shirt na één keer dragen op de vuilnisbelt belandt.

Over afval gesproken, je hebt ongetwijfeld al de foto's overal op internet gezien van enorme afvalbergen van oude kleren die derdewereldlanden vervuilen. Deze landen zitten opgescheept met de fast fashion afdankertjes van de westerse wereld en het wordt elk jaar een groter probleem.

3. Snel en vies

Bij fast fashion gaat het erom hoe snel een kledingstuk van ontwerp naar productie en verkoop kan gaan, waardoor elke schakel in het productieproces enorm onder druk komt te staan.

Het uiteindelijke resultaat van deze race naar de finish is dat mensen lijden.

Fabriekseigenaren voeren een biedingsoorlog om contracten binnen te halen. Die contracten zetten de reeds onderbetaalde en overwerkte werknemers onder druk. Het is een vicieuze cirkel die elke keer erger wordt als Primark weer een T-shirt van drie euro maakt.

De uitbuiting van arbeiders (voornamelijk in derdewereldlanden) is een van de grootste misdaden van de fast fashion en heeft gruwelijke gevolgen gehad, waaronder de verwoestende instorting van Rana Plaza in 2013 waarbij minstens 1100 kledingarbeiders om het leven kwamen.

Van snel naar langzaam

Sinds enkele jaren groeit het besef dat fast fashion niet duurzaam is.

Veel modeliefhebbers vinden nieuwe manieren om te winkelen. Ze storten zich op vintage en tweedehandswinkels. Ze tekenen voor Dressr, een high-fashion kledingverhuurservice gevestigd hier in België. En ze richten hun aandacht op merken die duurzaam produceren met het oog op langdurig gebruik.

Met deze omschakeling zien we natuurlijk de opkomst van greenwashing; slimme branding ontworpen om consumenten voor de gek te houden door te denken dat iets ethischer is dan het lijkt. Gelukkig worden jongere consumenten vooral goed in het identificeren van groene was - wat een goed voorteken is voor de toekomst van de mode!

Persoonlijke invloed

Wil jij ook je steentje bijdragen om fast fashion een halt toe te roepen? Er is veel dat je kunt doen!

Een goede eerste stap is om een ​​stap TERUG te doen en te kijken hoe je mode benadert. Begin te kijken naar manieren om te investeren in meer ethische mode gemaakt van duurzame materialen die langer meegaan.
Bovendien is het ook belangrijk dat producten worden geproduceerd met het oog op de gezondheid en het levensonderhoud van de werknemer.
Als je benieuwd bent hoe ethisch je favoriete grote merk is, probeer dan de Good On You-directory te gebruiken die analyses van experts gebruikt om merken een duurzame score te geven.


Duurzaamheid bij Kate & Jules

Bij Kate & Jules beoefenen we slow fashion.

Dit betekent dat we tijdloze kleding van hoge kwaliteit maken die lang meegaat. En hoewel we subtiele elementen van trends waar we van houden in onze collectie opnemen, zijn we niet bezig met 'trendjacht'.
We hebben twee collecties per jaar en dat blijft zo.

We werken met duurzame materialen en doen er alles aan om afval te minimaliseren. We houden de productie van onze collecties zo dicht mogelijk bij elkaar door samen te werken met familiebedrijven hier in België en in Italië.
We werken met duurzame verpakkingen en hergebruiken oudere of ongebruikte voorraad om mooie upcycled stukken te creëren.

Dat is onze inzet waarop u kunt vertrouwen.






1 van 3