Feature-Image-Cousy-Article-K-and-J

Cousy: De breistudio voor het hele gezin

30 minuten ten zuidoosten van Gent met de auto, verscholen achter een flitsende BMW-dealer in Zottegem, is een weinig bekend Belgisch modegeheim. Dat geheim is Cousy , de breiwerkstudio in familiebezit die verantwoordelijk is voor de productie van enkele van de meest gewilde breigoederen van België.

Cousy is al bijna 15 jaar de gebreide partner van Kate & Jules en om Fashion Revolution Week te vieren dachten we dat het leuk zou zijn om een ​​kijkje te nemen in het hart en de ziel achter het merk Cousy en hoe ze dergelijke hoogwaardige gebreide kleding voor ons produceren (en vele anderen) elk seizoen!


Opgericht door familienaamgenoot Hector Cousy in 1920 , is Cousy nu een van de weinige lokale breigoedfabrikanten die overblijven in de eens zo productieve Belgische breigoedscene, waarvan de achteruitgang grotendeels kan worden toegeschreven aan afnemende financiële opbrengsten als gevolg van het uitbesteden van producties door modehuizen. naar goedkopere arbeidscentra in Azië en andere delen van Europa.

De studio is beschreven als een 'bolwerk' van de Belgische brei-industrie, tegen internationale trends in door alleen grotere productieruns uit te besteden en veel van zijn kleinere, beperkte producties in eigen huis te houden. In een fast-fashion-omgeving waar ontwerpers moeite hebben om toegang te krijgen tot betaalbare lokale productie, heeft deze praktijk Cousy onderscheiden, waardoor kleinere ontwerpers volledig toezicht kunnen houden op de productie, waardoor afval en transportemissies in het proces worden verminderd.

"Bij breiwerk draait alles om gevoel, zachtheid... dus het is zo'n luxe om in mijn auto te kunnen springen, naar Cousy te gaan en persoonlijk de breiproeven te controleren."

- Catherine Standaert, K&J Ontwerper & Eigenaar

Onder het toeziend oog van Hectors kleinzoon André, en uiteindelijk ZIJN zonen Ludo & Wim, bloeide Cousy in de jaren na de Tweede Wereldoorlog op en werd hij een 'go-to' voor hoogwaardige, indrukwekkende stukken.

Naarmate de kosten van het exploiteren van een hoogwaardige gebreide onderneming begonnen te stijgen en het moeilijker werd om bekwame professionals te vinden, begon Cousy in hun eigen mensen te investeren en hun teams van binnenuit op te leiden om meesters in hun vak te worden - een praktijk die tot op de dag van vandaag voortduurt.

In 2022, met Trees Cousy aan het roer en meer dan 5 generaties branche-expertise achter de rug, bloeit de studio met een klantenlijst vol gevestigde en opkomende ontwerpers, waaronder Dries Van Noten , Walter Van Beirendonck , Yohji Yamamoto (en zijn samenwerking met Adidas Y-3 )...en wij!

Hoe het werkt

Elk seizoen gaat Kate & Jules-ontwerpster en -oprichtster Catherine Standaert met het Cousy-team om de tafel om concepten voor de aankomende collectie te bekijken.

Als eerste op de agenda staat garen. Gebreide kledingstukken van K&J staan ​​bekend om hun kwaliteit en ervoor zorgen dat voor elk stuk het juiste garen wordt gekozen, is een cruciaal onderdeel van Kate's proces. Het Cousy-team zorgt ervoor dat het garen in eigen huis kan worden verwerkt en onderhoudt de K&J-garenvoorraad door samen met ons te werken om garen uit eerdere collecties waar mogelijk te hergebruiken - geen verspilling hier!

Blauw-garen-bij-CousyCousy-werknemer-holding-paars-garen


Zodra de garens zijn gekozen, worden patronen geselecteerd uit Cousy's uitgebreide bibliotheek met breiprogramma's (hoofdzakelijk wiskundige formules die worden gebruikt om breipatronen digitaal te genereren) als inspiratiebron. Van hieruit ontwikkelen Kate en het programmeerteam een ​​nieuw programma, waarbij ze spelen met kleurvariaties, breipatronen en patroonplaatsing om een ​​eerste digitaal prototype te creëren.

Digitale breisoftware
Breipatronen-uit-Cousy-bibliotheek

Vervolgens wordt het digitale prototype op de breivloer omgevormd tot een fysiek prototype. Cousy gebruikt enorme, ultramoderne computergestuurde breimachines om hun stukken te maken, maar veel van de afwerking wordt later in het proces met de hand gedaan.

Kate-en-Cousy-werknemer-praten
Cousy-brei-vloermachines

Als Kate tevreden is met het prototype, het teamwerk met speciale was- en droogtechnieken die het kledingstuk een andere look of feel geven, afhankelijk van het soort afwerking dat we zoeken. Dan is het tijd voor de laatste details - eventuele knoopdetails, met de hand gestikt of extra applicaties die allemaal met de hand worden gedaan in de productievleugel van de studio. Op dit punt gaat het kledingstuk in productie, waarbij het Cousy-team alle afwerkingsdetails, labels en verpakking in eigen huis afhandelt.

Kate-en-Jules-labels-op-gebreide kleding naaien
Cousy-medewerker-op-de-productievloer

En voilà - we pakken de stukjes op en zorgen ervoor dat ze hun weg vinden naar onze geweldige klanten!

Waarom wij voor Cousy kiezen

Cousy is voor ons een verlengstuk van de familie Kate en Jules. Zij zijn onze medewerkers en veel van hun medewerkers, waaronder Philippe, Pierre, Nadine, Fien, Viviane en Griet, zijn door de jaren heen een integraal onderdeel van onze collecties geweest.

Het vermogen om overzicht te hebben tijdens het ontwerpproces is van onschatbare waarde. Voor slechts de prijs van een korte trip naar Gent, kan Kate tijdens het hele proces wijzigingen aanbrengen en haar visie op een stuk verfijnen totdat het precies goed is.

Een van de echt speciale dingen van Cousy is hun vermogen om bijna elk idee werkelijkheid te laten worden. Op de breivloer is alles mogelijk en het team doet er alles aan om de visie van een ontwerper tot leven te laten komen. Wil je een gebreid badpak? Ze hebben het gedaan. Heb je een kledingstuk nodig gemaakt van een bijna niet-naaibare glow-in-the-dark draad? Ze hebben het gehaald. Dat soort creatieve vrijheid is bijna onmogelijk te bereiken met uitbestede productie, vooral voor kleine ontwerpers zoals wij.

Voorbij de creatieve vrijheid van het werken met Cousy is de ethische invalshoek. Met hun hulp zijn we in staat om onze garenvoorraad effectiever te beheren, waardoor we afval uit onze collecties drastisch verminderen. Lokaal produceren betekent ook dat we de schadelijke transportemissies verminderen en trots kunnen zijn dat we de lokale Belgische economie ondersteunen en investeren in de toekomst van opkomende breiprofessionals.Naast Cousy werken we samen met andere producenten in Europa om onze seizoenscollecties te creëren. In de toekomst zullen we meer delen over deze ongelooflijke producenten, maar voor nu willen we iedereen bij Cousy hartelijk bedanken voor alles wat ze doen.


Weet dat wanneer je een kledingstuk van K&J koopt, je iets koopt dat is geproduceerd door meer dan 4 generaties familie-expertise - dat is iets om trots op te zijn!

1 van 3